Wyposażenie Foodtrucka, krótka checklista przed otwarciem

przez Jarek (0 komentarzy)

Niezbędna checklista przed otwarciem pierwszego Foodtrucka. Tutaj zebraliśmy listę najbardziej potrzebnego wyposażenia każdego debiutującego Foodtrucka. Dodatkowo szanujemy Twój czas, więc przybliżone ceny sprzętu wrzucamy zaraz przy nazwie produktu, żeby można było jeszcze szybciej stworzyć poglądowy budżet.

Od czego tu zacząć? Tak jak wszędzie - od planu!
Jeśli marzeniami krążysz bliżej roweru z naczepą pełną lodów aniżeli budką z zakręconymi frytkami to już dobry znak, że masz pomysł na siebie. To teraz czas na zakupy.

 

Stoły chłodzące i blaty

  • Stół chłodniczy (ok. 5000zł) Podstawowe rozwiązanie na zagospodarowanie małej przestrzeni w przyczepie, gdzie liczy się każdy metr. Szuflady chłodące schowane pod blatem świetnie sprawdzą się jako lodówki bardzo potrzebne w Foodtruckach serwujących produkty ze świeżych składników. Wysoka cena skłania jednak do poszukania używanych stołów, może nie zrobionych pod konkretny wymiar, ale na pewno tańszych.
  • Płyta grillowa (ok. 2000zł) Również street foodowy must have dla osób, które planują smażyć. A jak smażyć sporo i wydajnie? Najlepiej na gazie, bo z podłączeniem do prądu lub agregatu na wydarzeniu plenerowym nie zawsze jest tak łatwo. Dlatego płyty grillowe na butle z gazem są tak chętnie wybieranym rozwiązaniem.
  • Okap gastronomiczny (ok. 3000zł) Wymogi nie dopuszczają Foodtrucków bez odprowadzonego powietrza. Zresztą zapach po przypalanych mięsach lub rybach może odstraszyć niezdecydowanych klientów. Na rynku można znaleźć okapy do montażu już od tysiąca złotych w zależności od wymiarów i ilości wywietrzników

Maszyny i AGD

  • Frytownica (ok. 500zł) Dla fanów tych klasycznych, grubych jak i zakręconych belgijskich. Za niewielką cenę dostaniemy jednokomorową frytkownicę, często spotykaną w budkach z jedzeniem na wynos.
  • Opiekacz do bułek, kontaktowy (do. 1000zł) Hotdogi, sandwiche, klasyczne bułki i tortille - bez opiekacza kontaktowego ani rusz. W zależności od ceny dostaniemy opiekacze dla jednaj lub kilku bułek. Czasem to właśnie chrupkość ciasta decyduje o pozytywnym wrażeniu po zjedzonym kebabie!
  • Naleśnikarka Świetne rozwiązanie jeśli w planach Foodtrack ma serwować słodziutkie Crepes lub wytrawne naleśniki z mięsem. Płaska okrągła płyta grzewcza jest prosta w czyszczeniu

Opakowania i witryny

  • Szafa chłodnicza na napoje (do 1500zł) Często widoczne przy większych pojazdach, gdzie we wnętrzu można schować szafę na czas przejazdu. Ta prosta maszyna rozwiązuje problemy spragnionych Klientów podczas festiwali w środku lata
  • Witryna ekspozycyjna Daj się zauważyć! Odktyta lada z oknami to dobry pomysł jeśli chcesz być blisko Klientów.
  • Bemary, pojemniki na catering, pudełka na wynos i tacki Szczegóły, a często pomijane w planowaniu. Oferujesz catering? Musisz zaopatrzyć się w termoizolujące pudła na jedzenie. Proponujemy też rozwiązania ekologiczne jeśli chodzi o tacki, pudełka i sztućce w foodtruckach, często niewiele droższe (jeśli w ogóle) niż tradycyjne plastikowe lub papierowe.

Albo jeszcze inaczej, kup używany samochód gastronomiczny z ogłoszenia np. na OLX lub Allegro gdzie ceny zaczynają się od 35000 zł, a nowe wyposażenie w niektórych przypadkach nie będzie konieczne!

Życzymy powodzenia

Wróć

Dodaj komentarz

Prosimy dodać 1 i 7.
nie przegap tego

przez Jacek (0 komentarzy)

Bądź premium

Pakiet VIF (Very Important Foodtruck) daje szereg dodatkowych możliwości, dzięki którym Twój foodtruck stanie się bardziej widoczny w Internecie, a także na Facebooku, czy Instagramie.

przez Jacek (0 komentarzy)

#wspieramgastro

Szybko rozwijająca się fala #wspieramgastro już na zawsze będzie nam się kojarzył z koronawirusem, który opanowała nasz świat na początku 2020 roku. Początki hasztaga sięgają pierwszych dni kwietnia tego roku i w ciągu niecałego miesiąca otagowano tak prawie 3000 zdjęć. I dotknął on także tematu foodtrucków.

przez Jarek (0 komentarzy)

Wyposażenie Foodtrucka, krótka checklista przed otwarciem

Niezbędna checklista przed otwarciem pierwszego Foodtrucka. Tutaj zebraliśmy listę najbardziej potrzebnego wyposażenia każdego debiutującego Foodtrucka. Dodatkowo szanujemy Twój czas, więc przybliżone ceny sprzętu wrzucamy zaraz przy nazwie produktu, żeby można było jeszcze szybciej stworzyć poglądowy budżet.

przez Jarek (0 komentarzy)

Marketing na kółkach

Jak zadbać o klientów będąc właścicielem niewielkiego foodtrucka? I jak dobrze szukać wśród wielu takich samych ofert na rynku gastronomicznym. Nieważne czy szukasz cateringu na dowóz czy otwierasz pierwszą przyczepkę z hot dogami. W tym artykule po krótce opisaliśmy trzy kroki do sworzenia pomysłu na własne "ja".